Nordic Walking Garstkamp

Het ontstaan

Twee oervormen liggen ten grondslag aan het ontstaan van Nordic Walking. In de oudheid liepen herders en pelgrims met één of twee stokken om het wandelen in moeilijke terreinomstandigheden makkelijker te maken. Een andere voorloper van het Nordic Walking zijn de zomertrainingen van de langlaufers (bij gebrek aan sneeuw)

Nordic Walking is in Finland ontstaan vanuit de langlaufsport. Tijdens de zomermaanden maakte de Finse cross-country skiërs gebruik van de sport. Sindsdien is het in Scandinavië zeer populair. Miljoenen mensen wisten de weg te vinden naar deze attractieve sport, want ook in Noorwegen, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland kom je deze Nordic Walkers tegen. Nordic Walking is een sport welke, mits goed uitgevoerd, alleen maar voordelen heeft.

De lichamelijke inspanning

De spiergroepen waarop een beroep wordt gedaan bij Nordic Walking zijn de strek- en buigspieren van de onderarmen, de rug- en borstspieren. Maar ook nek- en buikspieren zijn actief. De belasting van Hart- en longspieren neemt toe en de doorbloeding verbetert sterk.

Ondanks het inschakelen van het hele spierapparaat vermoeit Nordic Walking nauwelijks meer ten opzichte van het sportief wandelen. Het gebruik van de poles (stokken) verbetert het looppatroon en ritme. De benen worden minder belast, waardoor mensen met overgewicht of andere lichamelijke beperkingen mee kunnen doen in speciale wandelgroepen. (revalidatie wandeling)

Maar ook voor mensen met lichamelijke beperkingen biedt Nordic Walking alle mogelijkheden om verantwoord te blijven sporten. De permanent snelle afwisseling tussen spierspanning en spierontspanning is het “grote geheim”, waardoor spanningen in de nek en rug tot de verleden tijd gaan behoren. Ook geven de wandelpoles veel steun bij mensen met pijn in de gewrichten. De gezondheidstechiek Nordic walking stelt deze deelnemers in staat om zonder pijnen te wandelen.

Is Nordic Walking moeilijk te leren?

Gewoon lopen met stokken is makkelijk. Maar wil je Nordic Walken met de juiste techniek, heb je instructie nodig, want Nordic walking is niet makkelijk vanuit jezelf te leren.

P1110056

Geef een antwoord